Nimeni nu refuză încă o porție – Sarmale după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ingrediente necesare:
- 2-3 kg varză acră
- 600 g carne tocată de porc și vită
- Jumătate ceșcuță orez
- 200 g ceapă
- Ulei pentru prăjit
- Costiță afumată
- 2-3 linguri bulion
- 2-3 frunze dafin
- Cimbru, mărar, sare, piper
Mod de preparare:
Curățăm varza de frunzele exterioare și de cotoare. Alegem foile potrivite în care vom împacheta carnea. Dacă varza este prea sărată sau prea acră, spălăm frunzele în apă călduță.
Curățăm ceapa, o spălăm, o tocăm mărunt și o călim în ulei încins, la foc mic. Adăugăm orezul (spălat) și lăsăm la foc mic timp de 2 minute, amestecând continuu.
Într-un castron mare, punem ceapa și orezul, piper, mărar și cimbru tocat și o ceșcuță de apă rece. Adăugăm și carnea și omogenizăm foarte, foarte bine.
Formăm sarmalele.
Tocăm mărunt foile de varză pe care nu le-am selectat pentru împachetat și le punem pe fundul cratiței. Peste varza tocată punem un rând de costiță și unul de sarmale. Repetăm până se termină ingredientele.
Ultimul strat va fi cel de varză tocată peste care turnăm bulionul amestecat cu un pic de apă. Punem și frunzele de dafin, câteva boabe de piper și fierbem totul împreună, la foc mic, timp de 2 ore. Ocazional, mai adăugăm apă și învârtim oala ca sarmalele să nu se lipească.
Savurați cu poftă! Poftă bună!