Ingrediente necesare:
- 1 tulpină țelină apio cu frunze
- 1 vârf de cuțit piper
- 1 mână busuioc proaspăt
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 lingurițe sare
- 2 kg roșii bine coapte și cărnoase
- 3 ardei grași
- 50 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
- Spălăm bine legumele și le curățăm.. Punem într-o oală roșiile tăiate în sferturi, feliile de morcovi, feliile de ardei gras și de ceapă, tulpina de țelină (fără frunze), uleiul și sarea.
- Amestecăm și acoperim cu capac și punem pe foc iute până dă în clocot. Nu trebuie să punem apă deoarece roșiile vor lăsa suc. Lăsăm la foc potrivit pentru 1 oră.
- După ce sosul mai scade și legumele sunt fierte, adăugăm și frunzele de țelină și busuiocul proaspăt. Fierbem totul împreună pentru încă 10 minute.
- Trecem legumele prin mașina de suc de roșii (sau prin sită), pentru a separa pulpa de coajă.
- Punem sosul obținut pe foc și îl lăsăm să dea în câteva clocote.
- Transferăm sosul clocotit în borcane curate și sterilizate, așezate pe o tavă de inox (ca să nu se spargă). Le închidem ermetic cu capace curate și le acoperim cu o pătură groasă.
- Le lăsăm până a doua zi după care depozităm în cămară. Folosim acest sos la pizza, lasagna, paste, etc.
Savurați cu poftă! Poftă bună!