Tartă cu căpșuni și sufleu de smântână
Tarta cu căpșuni combină textura crocantă a aluatului cu sufleul cremos de smântână și prospețimea căpșunilor, rezultând un desert rafinat și savuros. Această tartă este perfectă pentru a fi servită răcită bine sau chiar rece, oferind o explozie de arome dulci și răcoritoare în fiecare felie. Ideală atât pentru ocazii speciale cât și pentru răsfățul de weekend.
INGREDIENTE
200 g făină albă (+ 3 linguri pentru sufleu)
100 g unt
150 g zahăr + 1 lingură
4 ouă
300 g smântână fermentată (30% grăsime)
1 esență de vanilie
500 g căpșuni
MOD DE PREPARARE
- Tăiați untul rece bucățele și amestecați-l bine cu făina (cu mâinile sau robotul de bucătărie) până se formează firimituri. Adăugați 1 ou și 1 lingură de zahăr, continuați să frământați până aluatul începe să se lege.
- Formați o bilă de aluat, acoperiți-o cu folie de plastic și puneți-o la frigider pentru 30 de minute.
- Între timp, curățați și spălați căpșunile și pregătiți sufleul de smântână: într-un bol, amestecați bine 3 ouă, 3 linguri de făină, 150 g zahăr, vanilia și smântâna.
- Întindeți aluatul bine cu făcălețul și puneți-l într-o tavă cu borduri înalte (de 28-30 cm), ridicând marginile aluatului cam 2-3 cm pe pereții tăvii.
- Turnați crema de smântână și dați tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 40 de minute.
- După acest timp, scoateți tarta, lăsați-o să se răcorească bine, scoateți bordurile tăvii și mai lăsați-o puțin.