Tartă cu ciocolată și zmeură
INGREDIENTE
- Blat:
150 g unt (recomand cu 82%)
60 g zahăr brut
un praf de sare
1 gălbenuș de ou
220 g făină de grâu
2 lg cacao neagră
2 lg apă rece
rom (opțional)
- Umplutură:
250 g ciocolată neagră (sau cu lapte)
200 ml smântână lichidă
rom
50 g unt
200 g zmeură proaspătă (căpșuni)
- Frișcă:
300 g smântână grasă (32%)
80 g zahăr pudră
MOD DE PREPARARE
- Untul rece se taie cubulețe. Se adaugă un praf de sare și zahărul și se amestecă.
- Se adaugă gălbenușul de ou și se încorporează. Dacă doriți să folosiți arome, adăugați în această etapă.
- Făina și cacaua se cern peste unt și se amestecă ușor, se adaugă apa rece și se omogenizează. Nu trebuie frământat excesiv, aluatul nu va mai fi la fel de fraged.
- Aluatul se întinde în strat subțire și se așază în forma de tartă. Se înțeapă din loc în loc cu ajutorul unei furculițe. Se pune la rece minim jumătate de oră.
- Între timp, se pregătește crema de ciocolată.
- Smântâna lichidă se înfierbântă până la punctul de fierbere. Se ia de pe foc și se adaugă ciocolata tăiată mărunt și untul. Se lasă 3-4 minute ca să se topească, apoi, cu ajutorul unei spatule, se amestecă pornind din centrul vasului.
- Pe măsură ce se amestecă ușor, se omogenizează și se transformă într-o cremă fină, lucioasă.
- Se adaugă romul și se omogenizează.
- Blatul răcit se acoperă cu o hârtie de copt peste care se pun boabe de fasole. Astfel blatul va crește uniform și nu se va umfla la copt. Se coace la 170 grade C, timp de 20 de minute, după care se scoate și se lasă la temperat.
- Zmeura se clătește ușor, apoi se lasă la scurs pe un șervet de hârtie.
- Peste blatul copt, se presară boabele de zmeură, apoi, ușor, se toarnă ciocolata. Se bate ușor blatul de masă ca să se așeze uniform crema și se pune la rece.
- Smântâna rece se amestecă energic cu ajutorul unui mixer. Se adaugă zahărul pudră și se mixează până se obține textura pufoasă de frișcă. Atenție să nu mixați prea mult și să obțineți unt!
- Cu ajutorul unui poche, se spritează frișca pe suprafața tartei, apoi, la alegere, se rade ciocolată.
- Tarta se servește rece, ideal a doua zi după ce a fost făcută.