Ingrediente :
Blat
- 250g făină
- 10g praf de copt
- 1 praf de sare
- 40g pudră de cacao
- 3 ouă
- 260g zahăr
- 400g kefir gros (iaurt)
- 80g unt
Glazură
- 50g zahăr pudră
- 15g pudră de cacao
- 80 ml lapte
- 50g unt
Aditional:
- 350g gem (de preferat de prune)
- 200 ml lapte
Temperatură de coacere: 180 grade Celsius
Timp de coacere: 30 (+/-) minute
Mod de preparare:
Cernem cu ajutorul unei site: făina, praful de copt, un praf de sare și cacaoa. Mixăm bine.
Într-un bol separat spargem cele 3 ouă. Adăugam treptat zahărul și mixăm cu blenderul până ce compoziția devine pufoasă și de culoare deschisă.
Adăugăm iaurtul și untul (la temperatura camerei) și amestecăm la viteză minimă. Adăugăm treptat compoziția uscată, amestecând ușor, până când ajungem la o compoziție omogenă. O așezăm pe tavă. Punem la copt timp de 30 de minute la 180 grade Celsius.
Pregătim glazura – într-o oală cu fundul mai gros cernem: 50 de grame de zahăr pudră cu 15 grame de cacao. Turnăm peste acestea 80 de mililitri de lapte la temperatura camerei și 50 de grame de unt. Mixăm bine și constant la foc mic până ce compoziția se îngoașă.
După ce blatul se răcește, îl împărțim în trei parți egale. Peste fiecare bucată adăugăm câte un strat important de glazură, dinspre interior spre exterior. Bucățile se așează una peste alta. La final glazurăm și partea superioară.
Lăsăm tortul la rece timp de căteva ore sau chiar peste noapte. Abia atunci va fi gata pentru tăiere și servire.
Poftă mare!