Ingrediente necesare:
- Varză
- Apă
- Sare pentru murături
- Gutui, porumb, sfelcă roșie (opțional)
- Cimbru, busuioc
Mod de preparare:
- Curățăm varza de frunzele pălite de deasupra, îndepărtăm cotorul din interior.
- În fiecare gaură rămasă după ce scoatem cotorul punem un pic de sare, cam 1 linguriță.
- Așezăm verzele în butoi: cele mari le punem la fund și cele mici deasupra. Lăsăm deoparte 3-4 verze necurățate pe care le vom adăuga în următoarele zile, când cele din borcan se vor înmuia și se vor așeza mai bine.
- Completăm butoiul cu apă rece, până vedem că aproape de umple. Punem sarea într-un bol (20 de grame pentru fiecare litru de apă pus în butoi), adăugăm apă călduță și amestecăm până sarea se dizolvă complet.
- Turnăm în butoi și completăm cu apă rece.
- Pe lângă varză, putem adăuga în butoi și porumb sau gutui, conopidă, sfeclă roșie, bețe de mărar, semințe de chimen. Nu adăugăm hrean pentru că va întări frunzele de varză.
- Vânturăm varza zilnic, până se murează complet. Punem pune un tub sau un furtun în butoi, scurgem zeama și o turnăm înapoi. Repetăm de 3-4 ori.
Savurați cu poftă! Poftă bună!