Babka sărată
Această rețetă de Babka cu brânză aduce o reinterpretare sărată a clasicului cozonac. Aluatul pufos și fin este umplut cu o combinație delicioasă de caș proaspăt și cașcaval, alături de ceapă și usturoi verde, pentru o aromă intensă și savuroasă. Perfect pentru mesele festive sau pentru a aduce un plus de savoare gustărilor zilnice.
INGREDIENTE
- Aluat:
500 g făină
10 g drojdie uscată
2 ouă
3 gălbenușuri
1 lingură zahăr
5 g sare
150 g lapte
200 g unt
- Umplutură:
~500 g caș proaspăt
200 g cașcaval
2 fire ceapă verde
2 fire usturoi verde
2 ouă
sare
MOD DE PREPARARE
- Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, astfel că le vom scoate de la rece cu câteva ore înainte.
- Aluat:
- Mai întâi vom pregăti maiaua: amestecăm drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri făină și puțin lapte călduț, cât să obținem o pastă. Lăsăm la dospit cca 15 minute.
- Între timp, punem în vasul robotului de bucătărie cele 2 ouă, 3 gălbenușuri și sarea. Mixăm până devin ca o cremă. Adăugăm maiaua, restul de făină și cel de lapte. Frământăm până aluatul se omogenizează. Vom avea un aluat moale, care cade de pe cârligul de frământare.
- Dacă aluatul este prea gros, depinde de făina folosită, mai adăugați 2-3 linguri lapte.
- Untul trebuie să fie moale și îl tăiem în bucăți potrivite. Începem să-l adăugăm în aluat, bucățică cu bucățică. Nu punem următoarea bucată de unt, până cea dinainte nu este bine incorporată în aluat. Frământăm în jur de 20 de minute, până incorporăm toată cantitatea de unt.
- Aluatul obținut este moale, fin și elastic. Practic, aluatul ar trebui să nu se rupă atunci când îl întindeți între mâini. Dacă se rupe, mai frământați puțin, 5-10 minute. Îl transferăm într-un bol uns cu ulei și acoperim cu folie alimentară. Lăsăm la temperatura camerei pentru cca 60 de minute.
- Umplutură:
- Pentru umplutură am folosit caș proaspăt și cașcaval, dar puteți folosi orice fel de brânză aveți la dispoziție și vă place. Punem brânza într-un castron, adăugăm ceapa și usturoiul tăiate, ouăle și sare după gust.
- Modelare Babka cu brânză:
- Aluatul se întinde pe masa ușor înfăinată într-o foaie subțire, de cca 30/40 cm. Foaia se unge cu crema de brânză cu verdețuri, după care se rulează pe latura mai scurtă, cât mai strâns posibil.
- Noi am folosit o tavă mare de cozonac, 35/15 cm. Se îndreaptă capetele, după care se taie pe lung, în jumătate, cu ajutorul unui cuțit lat și bine ascuțit. Cele două bucăți de rulou se așază în cruce, cu tăietura în sus. Se împletesc având grijă ca umplutura să fie întotdeauna în sus. Cozonacul se așază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu folie alimentară și se pune din nou la dospit cca 1 oră.
- Dăm la copt pentru cca 60 de minute la 170 de grade. De preferat ar fi să lăsați cozonacul în tavă, să se răcorească bine. Apoi îl scoateți pe un grătar și îl lăsați să se răcească foarte bine.
- Poftă bună!